Zürichben az amerikai világbajnokjelölt Hikaru Nakamura nyerte meg a villámversenyt. A hat résztvevős viadalon Nakamura már a befejező forduló előtt győzelmének örülhetett, a rapidversenyen háromszor a világos bábukat vezetheti majd. Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand lett a második, a lett Alekszej Shirov esélyesebb riválisai előtt harmadikként zárt. Szombaton a rapidverseny első két fordulóját játsszák le, 15 órakor és 18 órakor indulnak a sakkórák.

r_20160212_zurich_chess_challenge_0169_hikaru_nakamura

A szombaton kezdődő hat résztvevős rapidverseny rajtszámait határozta meg a mai villámverseny. Az amerikai Hikaru Nakamura mesterhármassal kezdett, az örmény Levon Aronjant, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot, majd a holland Anish Girit legyőzte. A lett Alekszej Shirov elleni nyerőesélyes állását remire rontotta, már tornagyőztesként játszott az indiai Viswanathan Ananddal, a párharcot elbukta, Anand másodikként végzett.

A szombati játékrend
Az első forduló párosítása:

Alekszej Shirov – Vlagyimir Kramnyik
Hikaru Nakamura – Anish Giri
Viswanathan Anand – Levon Aronjan

A 2. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan
Anish Giri – Viswanathan Anand
Alekszej Shirov – Hikaru Nakamura

Az új időkontroll a versenysorozat főszponzorának, Oleg Szkorcovnak az ötlete, aki az IGC (International Gemological Laboratories) drágakövekkel, briliánssal és gyémánttal foglalkozó vállalat vezérigazgatója és társtulajdonosa.

A gyorsított játéktempó mellett fokozottan élvezhetőek az összecsapások, de nagy kérdés, hogy mennyi hiba, kihagyott esély, elpuskázott lehetőség jellemzi majd a csatákat. A rapidversenyen február 13-án és 14-én két-két játszmára kerül sor, majd 15-én a befejező rapidpartikra, végül ellenkező színelosztással következnek a villámjátszmák. A rapid tempó mellett a győzelem 2, a döntetlen 1 pontot ér, a snellversenyen a megszokott a pontozás.

Verőci Zsuzsa