A legerősebb magyar férfi és női csapat utazik a norvégiai Tromsőben pénteken kezdődő sakkolimpiára – mondta Mészáros Attila, a Magyar Sakkszövetség főtitkára kedden.

A budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Élő-pontszámok alapján a résztvevők rangsorában a férfi csapat a 6., a női a 13. helyen áll. A férfiak versenyében 175, a nőknél majdnem 140 válogatott nevezett az eseményre.

Hazai László szövetségi kapitány szerint a nőknél a legjobb tízbe kerülés szép eredmény lenne. Közölte: az első táblán a tavalyi egyéni Európa-bajnok Hoang Thanh Trang játszik majd, a másodikon pedig a kétszeres olimpiai bajnok, nagy visszatérő Mádl Ildikó. Rajtuk kívül még Gara Anita, Gara Tícia és Papp Petra szerepel a csapatban.

Hoang Thanh Trang elmondta, bár az idei plovdivi egyéni Eb nem úgy sikerült, ahogyan szerette volna, úgy érzi, azóta egyre jobban megy neki a játék. Bízik benne, hogy sikerül megismételni a tavalyi szereplést, amikor az Eb-n hatodik lett a válogatott.

Horváth Tamás, a férfiak szövetségi kapitánya ismertette: az első táblán Lékó Péter, a másodikon a tavalyi Eb-n ugyanitt jól szereplő Balogh Csaba játszik majd, a harmadik csapattag Almási Zoltán, a negyedik az első olimpiáján részt vevő Rapport Richárd, az ötödik Polgár Judit lesz. A szakember szerint az összeállítást a játékosok pillanatnyi formája és az ellenfél kiléte is befolyásolja majd.

Lékó Péter úgy látja, tíz hasonló tudású csapat küzd majd az érmekért, és a Rapport Richárddal megerősödött magyar válogatottól az első hatba kerülés nagyon jó teljesítmény lenne. Szerinte a csapat erősségét az adja, hogy öt szinte azonos képességű sakkozó alkotja, ami kitűnő lehetőséget nyújt a taktikázásra. Lékó úgy érzi, minden szempontból jól felkészült az olimpiára.

A magyar játékosok hangsúlyozták, hogy a 11 fordulós, svájci rendszerű lebonyolításnál – amelyben nem minden hasonló képességű válogatott játszik egymással – a szerencsének is szerepe van a végső sorrend kialakulásában. Bíznak abban, hogy ez a szisztéma ezúttal őket segíti majd, különösen azért, mert pontegyenlőség esetén most már a csapatgyőzelmek száma dönti el a sorrendet, nem az egyes táblaeredmények.

A magyar csapattagok az első hatba kerülés esetén számíthatnak állami pénzjutalomra, az esetleges olimpiai bajnoki cím pedig fejenként átlagosan 14 millió forintot jelentene.

A sakkrajongók számára hasznos információ, hogy az augusztus elsejétől 14-éig tartó sakkolimpia magyar vonatkozású eseményeit a chess.hu honlapon élőben is nyomon követhetik majd.

Mészáros Attila bejelentette azt is, hogy a nemzetközi szövetség (FIDE) tromsői kongresszusán Magyarország megpályázza a Kazahsztán visszalépése miatt helyszín nélkül maradt idei U16-os sakkolimpia megrendezését. A december eleji esemény házigazdájaként Győr, Hévíz és Budapest kerülhet szóba.

(mti)