A norvégiai Tromsøben augusztus 1. és 14. között rendezik meg a 41. férfi és a 26. női Sakkolimpiát. A Nemzetközi Sakkszövetség és a norvég Szervező Bizottság csatájában a sakk győzött, a vádaskodásoktól sem mentes levélváltások után a kétszeres olimpiai bajnok orosz női válogatott az ukránoktól „átigazolt” Katyerina Lahnoval játszhat a sakkolimpián, és valamennyi csapat megkapta a „zöld jelzést”, amelyek adminisztratív okokból lekésték a június 1-jén lejáró végleges határidőt. Almási Zoltán, Balogh Csaba, Lékó Péter Polgár Judit és Rapport Richárd összeállítású férficsapatunk a július 1-gyel érvényes Élő-pontszámok alapján rangsorolt 175(!) együttes rangsorában a hatodik. A női csapatok versenyére 139 nevezés érkezett, Gara Anita, Gara Tícia, Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó és Papp Petra alkotta női válogatottunk a 13. a rangsorban. Az olimpia honlapja: https://chess24.com/en/olympiad2014/

tromso01

A sakkvilág elitjének csúcstalálkozója lesz a norvégiai sakkolimpia. A hazaiak férfi válogatottját a világbajnok Magnus Carlsen vezeti, a háromszoros olimpiai bajnok, címvédő örmény együttes éltábláján Levon Aronjan szerepel, a szupersztárok közül csak az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand hiányzik.

Férficsapatunk a 175 nevezett együttes rangsorában a legjobb négy nagymesterünk július 1-től érvényes Élő-pontja szerint hatodik a rajtlistán. Almási Zoltán, Balogh Csaba, Lékó Péter, Polgár Judit és Rapport Richárd alkotta válogatottunk végleges táblasorrendjét Horváth Tamás kapitánynak a megnyitó ünnepség kezdetéig kell leadnia. Lékó Péter dortmundi szuperversenyét holtversenyes másodikként, Almási Zoltán az ACP-tornát harmadikként zárta. Rapport Richárd a hagyományos Politiken Cup nyílt versenyen játszik, mesterhármassal kezdett, első fordulóbeli ötlépéses mattja a sakkhoz nem értők számára igazi szenzációt jelentett. A viadal csak július 29-én fejeződik be, csapatunk 31-én utazik az olimpia színhelyére.

Nagy fölénnyel vezeti a rajtlistát az orosz válogatott, Vlagyimir Kramnyik, Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Peter Szvidler és Jan Nepomnjacsij a csapatban, ne feledjük, hogy az oroszok 2002-ben nyertek utoljára olimpiát! Az ukránoknál ismét játszik Ruszlan Ponomarjov, ahogy Pavel Eljanov is. Maxime Vcahier-Lagrave vezeti a harmadiknak rangsorolt franciákat, Levon Aronjan a címvédő örményeket, Hikaru Nakamura az amerikaiak éltáblása. Kína, Azerbajdzsán, Anglia és Hollandia még a top tízben.

A  vihar elsősorban a női olimpia körül zajlott. A FIDE vezérkara csak július 12-én döntött a 2006-ban ukrán színekben aranyérmes, a két évvel ezelőtti isztambuli olimpián bronzérmes Katyerina Lahno „átigazolási” kérelméről. Vlagyimir Putyin államelnök hivatalosan is megadta számára az orosz állampolgárságot. Lahno többször is kijelentette, hogy nem politikai okok miatt kérte, hogy orosz színekben játszhasson, hanem későbbi pályafutása érdekében választott új hazát. Márciusban még ukrán színekben nyerte meg a rapidvb-t.

Az Orosz Sakkszövetség az előzetes nevezést április 1-ig elküldte, de a női együttesnél a csapattagok megnevezését június 1-ig nem, várva a vezérkar döntését. Az Orosz Sakkszövetség már átutalta az ukránoknak a transzferért járó 20 ezer eurót, ahogy a FIDE kasszába is fizetett ötezret. A címvédő válogatott végül a Katyerina Lahno, Valentyina Gunyina, Alekszandra Kosztenjuk, Natalija Pogonyina és Olga Girja összeállításban szerepel, a plovdivi Eb-n ezüstérmes Tatjana Koszinceva, a két évvel korábbi éltáblás a kapitánnyal, Szergej Rublevszkijjel való éles vitája miatt nincs a csapatban.

A rajtlistán a világbajnoknő Hou Ji-fan vezetésével a kínaiak az elsők, az oroszok mögött az ukránok a harmadikok, majd a grúzok, az indiaiak, a románok, az amerikaiak, a lengyelek, a franciák és németek következnek.

Női válogatottunk Gara Anita, Gara Tícia, Hoang Thanh Trang, Mádl Ildikó és Papp Petra összeállításban a 13., az optimális táblasorrend meghatározása Hazai László kapitány feladata.

Sok ellentmondásos hírt is olvashattunk arról, hogy a norvég rendezőket meglepte a rekordszámú nevezés, nagy gondokkal küzdenek, hogy a csapatok elszállásolását megoldják, kielégítsék az extra kívánságokat, a legjobbaknál az egyágyas elhelyezést. A gondokat mi sem jellemzi jobban, hogy a bíróknak 70 km-re az olimpiai színhelyétől biztosítanak szállást, a képek alapján igazán pazar a környék, csak a napi 140 kilométeres utazás egyelőre felhőtlen boldogságot nem jelent, arról nem beszélve, hogy így a helyszíni tudósítások is késéssel készülnek majd el.

 

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,