Monacóban az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk és a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan kezdett győzelemmel a Grand Prix-versenyen. Muzicsuk a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovát nagy csatában kényszerítette feladsára, Hou Ji-fan a torna doyenje, a svéd Pia Cramling ellen nyert. Az orosz Natalija Pgonyina többször is fonalas nyerést hagyott ki az indiai Humpy Koneruval szemben. A második forduló slágermeccsét Hou Ji-fan és Koneru játssza.

DSC01585

A 2015/16-os Grand Prix-sorozat első versenye két gyors döntetlennel kezdődött meg. A 30 lépéses szabály könnyen kijátszható, ha a küzdő felek ezt akarják. Lépésismétléssel osztozott meg a ponton az iráni Sarasadat Khademalsharieh és az ukrán Anna Muzicsuk. Húsz lépést követően alá írta alá a játszmalapot az ukrán Natalija Zsukova és a grúz Nana Dzagnidze. A francia színekben játszó Almira Szkripcsenkot nem tudta meglepni a nyitásban az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk.

Hosszas manőverező küzdelemben a torna doyenje fáradt el, a svéd Pia Cramling egyenlő esélyű pozíciót vesztett el a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fannal szemben.

Bosszankodhat az orosz Natalija Pogonyina. Sötéttel többször is nyerőesélyt hagyott kihasználatlanul a világranglista második indiai Hunpy Koneru ellen.

Az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovát győzte le. Világossal végig irányította a játszmát, de itt-ott pontatlanul játszva engedett a szorításból. Az érdekes végjátékban futópárja végül diadalmaskodott, de ehhez Eti is segítséget nyújtott.

Az első forduló eredményei:
Sarasadat (iráni, 2402) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2549) döntetlen (Vezérindiai védelem, 20)
Natalija Zsukova (ukrán, 2485) – Nana Dzagnidze (grúz, 2573) döntetlen (Szicíliai védelem, 20)
Marija Muzicsuk (ukrán, 2528) – Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2500) 1 – 0 (Modern védelem, 74)
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2525) – Almira Szkripcsenko (francia, 2441) döntetlen (Vezérndiai védelem, 31)
Pia Cramling (svéd, 2513) – Hou Ji-fan (kínai, 2671) 0 – 1 (Kettős fianchetto, 40)
Humpy Koneru (indiai, 2578) – Natalija Pogonyina (orosz, 2445) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 56)

A 2. forduló párosítása:
Anna Muzicsuk – Natalija Pogonyina
Hou Ji-fan – Humpy Koneru
Almira Szkripcsenko – Pia Cramling
Antoaneta Sztefanova – Alekszandra Kosztenjuk
Nana Dzagnidze – Marija Muzicsuk
Sarasadat Khademalsharieh – Natalija Zsukova

Verőci Zsuzsa