A Szocsiban zajló világbajnoki döntő tízedik játszmája a 32. lépésben döntetlennel fejeződött be. A kihívó indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand vezette a világos bábukat, a címvédő norvég Magnus Carlsen a Grünfeld védelmet választotta. A megnyitáselméleti párbajban Anand kis előnyt szerzett, számításba jött a d szabadgyalog d6-ra történő előrenyomulása. Vishy időhátrány mellett a döntetlenhez vezető lebonyolítás mellett döntött. Az újabb remivel Magnus Carlsen megőrizte egypontos előnyét, a 12 játszmásra tervezett párharcban 5,5-4,5-re vezet, vasárnap a 11. partiban világossal játszik.

banner_neu

A 23 éves Magnus Carlsen az újabb döntetlennel közelebb került világbajnoki címe megvédésének lehetőségéhez. A 12 játszmásra tervezett döntőben a tízedik ütközetben sötéttel remizett kihívójával, Viswanathan Ananddal. A meccsen másodszor játszotta meg a Grünfeld védelmet, az első partiban Anand a 4.cxd5 Hxd5 5.Fd2-es változattal meglepte Carlsent, végül az érdekes összecsapás is remivel zárult.

02(65)

Az indiai exvilágbajnok ezúttal más vari mellett döntött, Carlsen a gyorsan lehúzott nyitásból kis hátránnyal jött ki. Anand kicsit tétovázott, a 16.d6 lépés alighanem több esélyt nyújtott volna. A vezércserét követően Magnusnak már könnyebb dolga volt, Vishy kis előnyét kiengedte, a kiskombináció után a bástyavégjáték már döntetlen volt, maga kínálta a békekötést.

Világbajnoki döntő:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Viswanathan Anand (indiai, 2792) 5,5 – 4,5

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 41)
Magnus Carlsen – Viwanathan Anand döntetlen (Spanyol magnyitás, 20)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 32)

Verőci Zsuzsa