A dortmundi 42. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny ötödik fordulójában Lékó Péter világossal nyert a német Arkadij Naiditsch ellen. Nagymesterünk a végjátékban tökéletes technikával használta ki ellenfele állásának gyengeségeit. Az olasz Fabiano Caruana megőrizte egypontos előnyét, sötéttel remizett az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. Kecsegtető állását az angol Michael Adams a német Georg Meier, az ukrán Ruszlan Ponomarjov a német David Baramidze ellen rontotta döntetlenre. Lékó Péter hatodik partijában sötét lesz a tízszeres dortmundi győztes Vlagyimir Kramnyikkal szemben.

SONY DSC

A torna ötödik játéknapján Lékó Péter megszerezte első győzelmét, a nyeréssel a második helyre lépett előre. A német Arkadij Naiditsch elleni partijában nagy csatában, a végjátékban tökéletes technikával használta ki esélyét. Ellenfele állásában meglevő gyengeségekre sikerrel játszott rá, valamennyi tisztje aktívabb volt, királyának betörése volt a végső poén.

SONY DSC

 

Az olasz Fabiano Caruana megőrizte egypontos előnyét. A Grünfeld védelmű játszmában az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyiknak egy pillanatra sem volt igazi nyerőesélye a remekül felkészült éllovassal szemben.

A címvédő angol Michael Adams ismét bosszankodhat, a német Georg Meier ellen kecsegtető pozícióját nem tudta nyerésig fokozni.

Messze nincs csúcsformában a FIDE exvilágbajnoka, az ukrán Ruszlan Ponomarjov. Többször is nyerőesélyt szalasztott el a német David Baramidzével vívott küzdelmében.

dortmundbanner01

Az 5. forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2777) – Fabiano Caruana (olasz, 2789) döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Lékó Péter (magyar, 2737) – Arkadij Naiditsch (német, 2705) 1 – 0 (Vezércsel, 50)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2723) – David Baramidze (német, 2616) döntetlen (Spanyol megnyitás, 65)
Georg Meier (német, 2632) – Michael Adams (angol, 2743) döntetlen (Szláv védelem, 60)

A verseny állása:

1.Fabiano Caruana 4 pont
2. Lékó Péter 3
3-5. Michael Adams, Arkadij Naiditsch és Georg Meier 2,5
6-7. Vlagyimir Kramnyik és Ruszlan Ponomarjov 2
8. David Baramidze 1,5

A 6. forduló párosítása:

Fabiano Caruana – Michael Adams
David Baramidze – Georg Meier
Arkadij Naiditsch – Ruszlan Ponomarjov
Vlagyimir Kramnyik – Lékó Péter

Verőci Zsuzsa

Címkék: ,