Szocsiban a világbajnoki döntő nyolcadik játszmája a 41. lépésben döntetlennel végződött, a címvédő Magnus Carlsen megőrizte egypontos előnyét, 4,5-3,5-re vezet a kihívó indiai exvilágbajnok Viwanathan Anand elleni párharcában. A vezércselű partiban a norvég világbajnok tért el a harmadik összecsapás során látott változattól, magabiztosan, gyorsan játszott, Anand nem tudott előnyt elérni. A játszmát követően a küzdő felek doppingellenőrzésen vettek részt. A szerdai pihenőnapot követően csütörtökön a kilencedik partira kerül sor, Carlsen játszik világossal.

 

banner_neu

Sikeres volt a címvédő Magnus Carlsen felkészülése a világbajnoki döntő nyolcadik partijára, a norvég világbajnok elérte a célul kitűzött döntetlent, amivel megőrizte egypontos előnyét a 12 játszmásra tervezett párharcban.

A kihívó Viswanathan Anand a döntő harmadik partijában a nyitásban meglepte Magnust, aki jelentős időhátrányba került, a kapkodásban nem talált védelmet. A mai játszmára a világbajnok gondosan készítette elő a változatot, magabiztosan játszott, az időkontroll után logikus volt a békekötés. A sajtó képviselői a megszokottnál többet vártak a nagymesterekre, a döntő szabályzatának megfelelően doppingellenőrzésen vettek részt.

Világbajnoki döntő:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Viswanathan Anand (indiai, 2792) 4,5 – 3,5

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 41)

Verőci Zsuzsa