Az olimpiai bajnok, világbajnoki kihívó, Világkupa-győztes, többszörös világbajnokjelölt izraeli Borisz Gelfand győzelmével ért véget a Várkert Bazárban a Világsakkfesztivál keretén belül megrendezett nyolc résztvevős Highlander Kupa. A rajtlistát vezető Gelfand az első körben csak nagy küzdelemben tudta legyőzni legfiatalabb nagymesterünket, Gledura Benjámint, a „hirtelen halál” parti döntötte el emlékezetes csatájukat, 3-2-re nyert. Az első körben még a címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanov, Almási Zoltán és Berkes Ferenc győzött. Az elődöntőben Gelfand 1,5-0,5-re nyert Berkes ellen, Almási a címvédőre mért vereséget. Nagy érdeklődés kísérte a döntőt, Gelfand 1,5-0,5-re legyőzte Almásit. A Magyar Sakkszövetség támogatásával is megrendezett fesztivál megálmodója és főszervezője, Polgár Judit a sakk ezer arcát szerette volna bemutatni, bízik a folytatásban.

dscn1599

A rapidverseny megnyitóján megjelent dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár is, aki a címvédő üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és Európa-bajnoknőnk, olimpiai válogatottunk éltáblása, Hoang Thanh Trang párharcában a kezdőlépést is megtette. „A győztes mindent visz” – ez a Highlander Kupa mottója. A párosítást és a színsorsolást már korábban megtartották, így az első fordulóban igazi generációs párharcot láttunk. A 48 esztendős izraeli Borisz Gelfand 1990-ben még a szovjet válogatott tagjaként lett olimpiai bajnok, 2008-ban az izraeli válogatottal ezüstérmes, két évvel később bronzérmes. 2012-ben világbajnoki döntőt játszott Viswanathan Ananddal. 2009-ben Világkupa-győztes, többszörös világbajnokjelölt, számos szuperverseny győztese legfiatalabb nagymesterünkkel, a 17 éves Gledura Benjáminnal mérkőzött meg. Nem véletlenül nevezte Gelfand a meccset a legnehezebb párharcának, hiszen az első partit világossal elvesztette, s csak Benjámin rutintalanságának köszönhette, hogy megnyerte a második partit.

dscn1588

Következtek a villámjátszmák, a korábbi 10-10 perc és 5-5 másodperc bónuszhoz képest itt már csak 3-3 percük volt, és lépésenként 2-2 másodperc. Gelfand megnyerte az első partit, Benji egyenlített. A „hirtelen halál” játszma döntött, a sorsolást Gelfand nyerte, és a világos színt választotta, 5 perce volt 4-gyel szemben, de sötétnek remifórja. Gelfand nem hibázott, a nagy feszültség után már kis mosoly is megjelent az arcán, továbbjutott.

A címvédő Rusztam Kaszimdzsanov is „túlórázott”, Hoang Thanh Trang csak a villámpartikban maradt alul. Berkes Ferenc is jobban snellezett, továbblépett. Kétszeres olimpiai ezüstérmesünk Almási Zoltán továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Az elődöntőben Almási Zoli remek játékkal örvendeztette meg drukkereit. Sötéttel biztosan tartotta az egyensúlyt, világossal a spanyol megnyitású partiban tetszetős manőverekkel kényszerítette megadásra Rusztam Kaszimdzsanovot. Nem véletlenül tartják a világ egyik rapid játékosának Gelfandot. Döntetlennel kezdte Berkes Ferenc elleni párbaját, majd világossal a zárt állásban addig manőverezett, míg Fecó vezérszárnyi gyalogjaira kevéssé figyelt, áldozatul estek.

dscn1595

Következett a döntő, Borisz Gelfand és Almási Zoltán összecsapása. Nagymesterünk a mérkőzés után úgy értékelt, hogy az angol megnyitású partiban nem volt gondja, tetszett neki a pozíció, de az idő szorításában Gelfand kihasználta hibáját, sötéttel szerzett vezetést. Almási a visszavágón a királyindiai védelemre szavazott, de az egyenlítésre nem volt esélye.

dscn1584

Az első forduló eredményei:

Borisz Gelfand (izraeli, 2743, 2753) – Gledura Benjamin (magyar, 2585, )  3 – 2 (0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0)

Berkes Ferenc (magyar, 2645, 2685) – Papp Gábor (magyar, 2583, 2574) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Antal Gergely (magyar, 2541, 2537) – Almási Zoltán (magyar, 2702, 2638) 0,5 – 1,5 (0 – 1, döntetlen)

Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2691, 2673) – Hoang Thanh Trang (magyar, 2470, 2433) 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

 

Az elődöntő eredményei:

Berkes Ferenc – Borisz Gelfand 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

Rusztam Kaszimdzsanov – Almási Zoltán 0,5 – 1,5 (döntetlen, 0 – 1)

 

A döntő:

Borisz Gelfand – Almási Zoltán 1,5 – 0,5 (1 – 0, döntetlen)

 

A győztessel készült interjúban nem kerülhettem meg a kellemetlen kérdést, mi történt Moszkvában, a Tal-emlékversenyen, ahol sorozatban öt partit is vesztett.

 

-Pályafutásom során már volt egy ilyen szörnyű sorozatom, 25 éve Linaresben négy játszmát buktam el. A moszkvai torna előtt úgy éreztem, hogy remek formában vagyok, az utóbbi öt évben a legjobban sikerült a felkészülésem.

 

-Pihentebb is volt riválisainál, hiszen az Izraeli Sakkszövetséggel kirobbant vitája miatt nem játszott a bakui sakkolimpián.

– Egyszerűen nincs magyarázat a kudarcomra, de a sakkéletben nincs megállás, új versenyek várnak rám. 

 

– Hogy értékeli Jan Napomnjacsij sikerét?

– Nagyon praktikusan, okosan játszott. Rossz játékomnak ékes bizonyítéka, hogy az utolsó fordulóban olyan állást nem nyertem meg ellene, amelyben más körülmények között nem lett volna esélye a megmenekülésre.

 

– A Highlander Kupán az első fordulóban nehéz pillanatokat élt át Gledura Benjámin ellen.

– Nem kétséges, hogy kritikus volt a helyzetem az első parti elvesztése után. Rutintalansága is segített abban, hogy kiegyenlítsek, majd nagy csatában végül legyőztem sakkozásuk nagy reménységét. Egyre jobban játszottam, örülök a végső sikernek.

 

– További versenyprogramja miként alakul?

– Péntektől már Taskentben játszom a négy résztvevős, négy fordulós rapidtornán Sahriyar Mamedgyarov, Ruszlan Ponomarjov és Rusztam Kaszimdzsanov társaságában. Novemberben Újvidéken a Klubcsapatok Európa-kupáján a Padova együttesében többek között Lékó Péterrel együtt szerepelek, biztos pont még a gibraltári nyílt torna.

 

– Hogy értékeli a világbajnoki döntő, Magnus Carlsen és Szergej Karjakin páros mérkőzésének esélyeit?

– Nem kétséges, hogy Carlsen nagy favorit. Remélem, hogy jó és izgalmas játszmákat látunk majd, ez a sakkozás érdeke. Karjakin a sakkolimpián az orosz csapat éltábláján nem mutatott nagy formát Vlagyimir Kramnyikkal ellentétben, aki még mindig képes lenne arra, hogy Carlsen igazi riválisa legyen.

Verőci Zsuzsa