A Magyar Sakkszövetség elnöksége legutóbbi ülésén Balogh Csaba nemzetközi nagymestert választotta meg a férfi válogatott szövetségi kapitányának.

A poszt azt követően üresedett meg, hogy Polgár Judit felkérést kapott az ENSZ főtitkárától, miszerint esélyegyenlőségi nagykövetként segítse a világszervezet céljainak megvalósulását. Polgár Judit a megtisztelő felkérést elfogadva, a megnövekedett elfoglaltsága miatt döntött a távozás mellett. Mindemellett a Magyar Sakkszövetség továbbra is számít minden idők legsikeresebb női játékosának szakmai támogatására.

A megüresedett szövetségi kapitányi posztra az elnökség pályázatot írt ki. A megadott határidőig három anyag érkezett be. Pályázatot nyújtott be Portisch Lajos, Balogh Csaba és Horváth József nagymester. A Szövetség vezetésének többsége – hosszas mérlegelés után – Balogh Csabának szavazott bizalmat.

A pozíció fontosságát jelzi – és egyben ez hatalmas megtiszteltetés a Magyar Sakkszövetség számára -, hogy Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója, elsőként nyújtotta be pályázatát, jelezvén, hogy felelősséget érez a magyar sakkozás jövője iránt. A Szövetség vezetése további együttműködési lehetőségeket fog kezdeményezni a Nemzet Sportolójával annak érdekében, hogy a tudását, tapasztalatát hasznosíthassa a magyar sakkozás.

A döntésben nagy szerepet játszott, hogy az elmúlt időszakban a sakk sportág jelentős átalakuláson ment keresztül. Ma már elképzelhetetlen a számítógépes sakkprogramok, elemzőprogramok magas szintű ismerete, az ellenfelekre való felkészülés is így történik.

A megválasztott szövetségi kapitány 2005 óta volt tagja a férfi válogatottnak, ez idő alatt hat Sakkolimpián, hat Európa-bajnokságon és két Sakkcsapat Világbajnokságon képviselte hazánkat, amelyeken olimpiai ezüstéremhez és két EB-bronzhoz segítette a csapatot. A válogatottban kiemelkedő egyéni eredményeket ért el, a világversenyeken öt alkalommal szerzett tábladíjat. A legutóbbi sakkolimpiát követően jelezte a szakmai vezetés felé visszavonulását a válogatottságtól. Az elmúlt 12 esztendőben folyamatosan a jelenlegi válogatottal versenyzett, aminek köszönhetően nagyon jól ismeri a játékosokat.

Balogh Csaba a férfi szövetségi kapitányi posztot 2017. március 1-től látja el. Az elnökség munkájához sok sikert kíván – s egyben újra megköszöni mindhárom pályázó munkáját!