Moszkvában megkezdődött a X. Tal-emlékverseny. Az első fordulóban az orosz Jan Nepomnjacsij villámgyőzelmet aratott, honfitársa, Jevgenyij Tomasevszkij már a 23. lépésben feladásra kényszerült. A legnagyobb csatát a két barát, az orosz Peter Szvidler és az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszmájában láttuk. Szvidler tisztáldozattal került előnybe, de ellenfele időzavarában nem találta meg a legjobb esélyt nyújtó lehetőségeket, lépésismétléssel ért véget a küzdelmük. Döntetlen született az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand, a holland Anish Giri és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand, valamint az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarov és a kínai Li Chao játszmáiban. Gyászol a sakkvilág, életének 69. évében elhunyt az egyik leghíresebb edző, az orosz Mark Dvoreckij. Tanítványai sikerei mellett rendkívül gazdag irodalmi tevékenysége miatt is méltán volt világhírű.

talbanner

A Tal-emlékverseny egyperces gyászszünettel kezdődött. Életének 69. évében elhunyt a világhírű sakkedző, az orosz Mark Dvoreckij. Versenyzőként is szép sikereket ért el, de korán váltott, és az edzői hivatást választotta. Generációk nőttek fel középjáték tankönyvein, amelyek jelentős részét kedvenc tanítványával, Artur Juszupovval együtt írt. Az Endgame Manual a végjátékok alapjait dolgozta fel. Negyven éves edzői munkássága során többek között Nana Alekszandrija, Alekszej Drejev, Szergej Dolmatov és Valerij Csehov sikeres pályafutásában is kulcsszerepet játszott. Közismerten Garri Kaszparovval és Viswanathan Ananddal is dolgozott együtt. Óriási türelemmel elemzett kritikus állásokat és tanítványait is az önálló munkára, sok-sok elemzésre tanította.

a01bff65e67e904b5c6236e2cfabea5f

A tornán az orosz Jan Nepomnjacsij villámgyőzelemmel rajtolt. A skót megnyitású partiban honfitársát, Jevgenyij Tomasevszkijt meglepte a változattal, ő villámgyorsan húzott, ellenfele kínlódva tette meg lépéseit. Nepomnjacsij már a 23. lépés után fogadhatta Tomasevszkij gratulációját.

Remek csatát hozott az orosz rangadó, a két barát, Peter Szvidler és az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik küzdelme. Kramnyik kockáztatott, Szvidler elfogadta a kihívást, tisztet áldozott, három gyalogot is kapott ellenértékként, kezdeményezését is megőrizte. Kramnyik helyzetét időzavara is nehezítette, Szvidler többször is jobb lehetőséget kínáló folytatást szalasztott el. Az összecsapás végül lépésismétléssel lett döntetlen.

Az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand kölcsönösen korrekt, pontos játéka pontosztozkodáshoz vezetett.
A holland Anish Giri kis előnyét nem tudta győzelemig fokozni az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand ellen.
A kínai Li Chao a stavangeri szuperverseny villámtornáján vereséget szenvedett a Grünfeld védelem egyik ritkább változatában a norvég világbajnok Magnus Carlsentől. Li Chao javította sötét játékát, átmeneti gyalogáldozattal aktivizálta haderejét, a sorozatos cserék döntetlent eredményeztek.

Az első forduló eredményei:

Peter Szvidler (orosz, 2745) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2808) döntetlen (Angol megnyitás, 66)
Jan Nepomnjacsij (orosz, 2740) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2731) 1 – 0 (Skót megnyitás, 23)
Levon Aronjan (örmény, 2795) – Borisz Gelfand (izraeli, 2743) döntetlen (Angol megnyitás, 36)
Anish Giri (holland, 2755) – Viswanathan Anand (indiai, 2776) döntetlen (Vezércsel, 52)
Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2761) – Li Chao (kínai, 2746) döntetlen (Grünfeld védelem, 41)

A 2. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyik – Li Chao
Viswanathan Anand – Sahriyar Mamedgyarov
Borisz Gelfand – Anish Giri
Jevgenyij Tomasevszkij – Levon Aronjan
Peter Szvidler – Jan Nepomnjacsij

Verőci Zsuzsa