A Hanti-Manszijszkban zajló Grand Prix-verseny hetedik fordulójában a félpontos előnnyel vezető olasz Fabiano Caruana világossal remizett az izraeli Borisz Gelfanddal. Az orosz Szergej Karjakin nem bírt a grúz Baadur Zsobavával. A világossal játszók három partiban is eredményesek voltak. Az amerikai Hikaru Nakamura a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen megszerezte első győzelmét. A kubai Leinier Dominguez Perez megfosztotta veretlenségétől az orosz Peter Szvidlert. Újabb vereséget szenvedett el az orosz Jevgenyij Tomasevszkij, a holland Anish Giri először nyert. Gyorsan remizett az orosz derbin Dmitrij Jakovenko és Alekszandr Griscsuk.

MERK3176

Megőrizte félpontos előnyét a rajtlistát is vezető olasz Fabiano Caruana. Az izraeli Borisz Gelfand Grünfeld védelme ellen nem játszott hatékonyan, de a döntetlen is elegendő volt számára az éllovasi pozíció megtartására. Gelfand hetedszer remizett.

MERK3149

A kubai Leinier Dominguez Perez és az orosz Szergej Karjakin követi Caruanát. A kubai sakkozó fontos rangadót nyert az orosz Peter Szvidlerrel szemben. A spanyol megnyitású partiban Dominguez pontosabban értékelte a pozíciót, Szvidler elhibázott huszárlépésére jelentős előnybe került. Az orosz sakkozó elvesztette veretlenségét.

A grúz Baadur Zsobava két sikerrel megvívott Caro-Kann védelmű játszmája után Karjakin ellen a francia védelem ritkább változatára szavazott. Zsobava gyalogot, majd minőséget is áldozott. Karjakin a bonyodalmakban csak a remire vezető folytatást találta meg.

MERK3133

Hat döntetlent követően megszerezte első győzelmét az amerikai Hikaru Nakamura. Az eredeti megnyitással a sorozatban három vereséget is elszenvedő francia Maxime Vachier-Lagrave soraiban komoly zavart okozott, 27 lépés után már fogadhatta is ellenfele gratulációját. A GP-sorozat első két helyezettje világbajnok-jelölt lesz, a viadal jelenlegi állása szerint Caruana és Nakamura a két jelölt.

A torna előtt a pontversenyt vezető orosz Jevgenyij Tomasevszkij újabb vereségével végképp búcsút mondhatott reményeinek. A holland Anish Giri első győzelmének örülhetett. Tomasevszkij a parti feszültségét nem bírta, időzavarban többször is hibázott.

Az orosz derbi, Dmitrij Jakovenko és Alekszandr Griscsuk partija gyorsan döntetlennel ért véget, a nagymesterek lépést ismételtek.

A 7. forduló párosítása:
Fabiano Caruana (olasz, 2803) – Borisz Gelfand (izraeli, 2744) döntetlen (Grünfeld védelem, 30)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2738) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2780) döntetlen (Grünfeld védelem, 21)
Szergej Karjakin (orosz, 2753) – Baadur Zsobava (grúz, 2699) döntetlen (Francia védelem, 32)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2799) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2754) 1 – 0 (Vezérgyalog megnyitás, 27)
Anish Giri (holland, 2776) – Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2749) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 58)
Leinier Dominguez Perez (kubai, 2734) – Peter Szvidler (orosz, 2734) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 38)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 5 pont
2-3. Leinier Dominguez Perez és Szergej Karjakin 4,5
4-5. Peter Szvidler és Hikaru Nakamura 4
6-7. Borisz Gelfand és Dmitrij Jakovenko 3,5
8-10. Anish Giri, Baadur Zsobava és Alekszandr Griscsuk 3
11. Jevgenyij Tomasevszkij 2,5
12. Maxime Vachier-Lagrave 1,5

A 8. forduló párosítása:
Borisz Gelfand – Peter Szvidler
Jevgenyij Tomasevszkij – Leinier Dominguez Perez
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri
Baadur Zsobava – Hikaru Nakamura
Alekszandr Griscsuk – Szergej Karjakin
Fabiano Caruana – Dmitrij Jakovenko

Verőci Zsuzsa

Fotók: Kirill Merkurev http://khantymansiysk2015.fide.com