A Szocsiban zajló kieséses rendszerű világbajnokság elődöntőjét a svéd Pia Cramling remek győzelemmel kezdte. A taktikai bonyodalmakat kedvelő orosz Natalija Pogonyinát pozíciós játékra kényszerítette, nagyszerű technikával nyerte meg a bástyavégjátékot. A másik ágon nagy csata után osztozott meg a ponton az ukrán Marija Muzicsuk és az indiai Dronavalli Harika. Hétfőn ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek, 1-1 esetén jöhetne a rájátszás.

DSCN0977

A világbajnokság elődöntőjének első partijai remek küzdelmeket hoztak. A viadal rangidőse, a svéd Pia Cramling sokadszor is elkápráztatta a sakkrajongókat. A mai játéknap két kommentátora, az orosz női válogatott kapitánya, Szergej Rublevszkij és Szergej Sipov felsőfokon dicsérte kitűnő technikáját. Elismeréssel szólhattak alaposan kidolgozott stratégiájáról is, a taktikai bonyodalmakat kedvelő orosz Natalija Pogonyinát pozíciós játékra kényszerítette. Korábban kellett volna lecserélni a b6-ra befészkelődött huszárt, a késői csere után már kedvezőtlen volt a gyalogszerkezet. Pogonyina királya és bástyája csak tétlenül várta, hogy a svéd világklasszis miként tudja megvalósítani elképzelését.

_MG_4798

Piának volt türelme, néha pontatlan volt, de az elvesztegetett lépések nem könnyítették meg ellenfele dolgát. Elkezdődött a centrumgyalogok elleni akció, majd Pia kicsit foglalkozott a királyszárnyi lehetőségekkel, Natalija is segített a kedvező gyalogszerkezet elérésében. Jöhetett az áttörés, a király betörése. A nagy koncentrálás közepette Pia időzavarba is került, egyszer-kétszer csak másodpercei maradtak, de aztán jött a felmentő 30-30 másodperc lépésenként. A 79. lépést követően Pogonyina megadta magát, hétfőn világossal próbálhatja meg az egyenlítést.

A másik ágon az ukrán Marija Muzicsuk és az indiai Dronavalli Harika csapott össze. A nagymama a szokásos helyét elfoglalta, Anna Muzicsuk húgát bátorította. Marija a tegnapi, Humpy Koneru elleni győzelme után hosszú percekig a világ elől elbújva zokogott örömében. Hihetetlen energiákat emészt fel a kieséses rendszerű lebonyolítás, sokszor egy-egy lépésen múlik a győzelem, a továbbjutás, vagy éppen a fájdalmas vereség és búcsú.

DSCN0978

Az ukrán nagymesternő ismét a skót megnyitás mellett tette le a voksát, Harika meglepte a 4…Fb4+-kal. A békésnek indult parti vezérek nélkül is igen érdekes középjátékba torkollott. Muzicsuk királyszárnyi összekötött gyalogokra tett szert, a nyitásban elvesztegetett percek azonban nagyon hiányoztak a kritikus állásban. Kevés idő maradt a mérlegelésre, hogy a királynak f5-re, vagy f3-ra kell-e lépnie. A Kf5 megkönnyítette az indiai reménység életét, ellenjátékhoz jutott, kiharcolta a döntetlent.

Az elődöntő első jászmáinak eredményei:
Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Dronavalli Harika (indiai, 2492) döntetlen
Pia Cramling (svéd, 2495) – Natalija Pogonyina (orosz, 2456) 1 – 0

Verőci Zsuzsa