Mozgalmas hetet zárt a Központi Sakkiskola!

Az edzéshét kiemelkedő eseménye Balogh Csaba előadása volt, aki a keddi nyílt nap délutánján tartott előadást a Király és Vezér csoport tanulóinak. A gyerekek mellett szép számban képviselték magukat a női válogatott tagjai, a szülők, edzők is. Ez is mutatja, hogy lenne igény válogatott nagymestereink szereplésére, előadásaira.

Bevezetőjében a nagymester hasznos tanácsokkal látta el a fiatalokat. Kiemelte a változatszámítás, a közép és végjátékok tanulásának fontosságát és óva intett a megnyitáselmélet tanulmányozásának a túlzásba vitelétől, legalábbis a 2500-2600 szint eléréséig. Hangsúlyozta, hogy hiába kerülnek ki sokan a rengeteg magolásnak köszönhetően előnyösen a megnyitásokból ezt az előnyt bőven kompenzálni tudják azon ellenfeleik, akiknek döntően nem a változatok tanulására épül felkészülésük és könnyen megfordítják a játszma menetét a parti későbbi szakaszaiban. Ráadásul napjainkban egyrészt sokkal gyorsabban elévül a megnyitási tudás, másrészt sokkal könnyebben is elsajátítható.

Az előadása során is döntően a változatszámításra fektette a hangsúlyt Balogh Csaba. Az alaposságra sem lehetett panasza a hallgatóságnak az első bemutatott játszmát két órán át elemeztük és a másodikat sem fejeztük be sokkal gyorsabban! Elsőként a Tari elleni döntetlenét majd a Motylev elleni győzelmét mutatta be Csaba, mind a két játszmát a Bundesliga 2015-ös szezonjában játszották. Munkabírásból is újra ízelítőt kaptak a gyerekek. Lékó Péter, Balogh Csaba közismerten kiemelkedőek ezen a téren.

A Király csoport márciusi meghívott előadói Galyas Miklós és Varga Zoltán voltak. Az előbbi egy végjátékokra koncentráló (bástya a gyalog, gyalogok ellen) alapos előadást tartott és megmutatta a Rodhstein elleni remekművét. Varga nagymester egy kicsit filozofikusabb, de nagy tetszést kiváltó előadást tartott: Állásépítők-hőbörgők, kurucok-labancok alcímmel. Nemcsak a téma a bemutatott játszmák is elnyerték a fiatalok figyelmét.

A Vezér és Bástya csoportokban a hagyományoknak megfelelően Horváth József és Akóts Gábor tartotta a foglalkozásokat. Szakmai igazgatónk egyik este egy közös előadáson Portisch Lajos nagymester pályáját mutatta be. A keddi villámtornát nem kis meglepetésre Krstulovic Alex nyerte 7/6 ponttal az 5,5 pontot gyűjtő Papp Petra és Horváth József előtt.

Hamarosan az előadások anyagából részletek is kerülnek fel a weboldalunkra. A héten sikerült jelentősen bővíteni a könyvtárunk anyagát is. Erről is készül egy részletes bemutatás.OLYMPUS DIGITAL CAMERA