Szocsiban meglepetésekkel végződtek a kieséses rendszerű világbajnokság negyeddöntőjének rapid rájátszásai. Az Élő-pontok alapján favorit nagymesternők búcsúzni kényszerültek a további küzdelmektől. A rajtlistát vezető indiai Humpy Koneru ismét taktikai elnézéssel vesztette el az ukrán Marija Muzicsuk ellen a második partit. Az orosz Natalija Pogonyina újabb bravúrral került az elődöntőbe, a kínai Zhao Xue is világossal vesztett. A viadal korelnöke, a svéd Pia Cramling az ukrán Anna Muzicsukkal vívott nagy csatát, és fantasztikussal akarással játszva a hosszabbításban nyert. Muzicsuk-Harika és Cramling-Pogonyina párosítással következik az elődöntő.

Nagy izgalmakat ígért a mai rájátszás, a tét óriási volt, az elődöntőbe jutás alighanem a következő Grand Prix-sorozatra történő meghívást is jelenti, és a következő vb-n is előcsatározások nélkül vehet részt a négy elődöntős. A vb győztese a világelső Hou Ji-fannal pedig ősszel 10 játszmás párosmérkőzést játszhat.

Két 25-25 perces és lépésenkénti 10-10 másodperces bónuszidővel kezdődtek a csatározások. A nyitások megegyeztek a klasszikus időbeosztású partikban látott változatokkal.

DSCN0963

Marija Muzicsuk a skót megnyitásban nem jeleskedett, úgy tűnt, hogy a játszmát könnyen nyeri meg Humpy Koneru. Az ukrán nagymesternő huszárja betévedt a8-ra, s menekülési útvonal nem állt rendelkezésére. Marija trükkökkel zavarta meg Humpyt, aki kölcsönös kapkodásban elügyetlenkedte a partit.

DSCN0961

Natalija Pogonyina a Benkő-csellel (az oroszok Volga-cselnek hívják) egyenlített ki, elnyerte tetszését, ismét megjátszotta. A stratégiai elképzelés bevált, Zhao Xue a dinamikus állást nem érezte, időhátrányba került, szinte törvényszerű volt a taktikai csapás elnézése.

DSCN0967

Pia Cramling is nyeréssel indított. A hatalmas rutin „súgott” neki, Anna Muzicsuk támadási kísérletének leszerelésére gyalogot áldozott, cserébe veszélyes szabadgyalogot kapott, amely végül eldöntötte a parti sorsát.

Ellenkező színelosztással következtek a második partik. Elsőként Marija Muzicsuk örülhetett a továbbjutásnak, ezúttal is taktikai csapás döntött a javára, Humpy csúnya elnézéssel bukta el a partit, világbajnoki álmai a negyeddöntőben szertefoszlottak.

Nyert állásban Natalija Pogonyina semmit sem kockáztatott, örökös sakkal érte el a döntetlent, a rajtlistán 31. orosz olimpiai bajnoknő újabb meglepetést okozott, második kínai ellenfélnek állította pirosra a szemafort, hiszen a 32 között a második kiemelt Ju Wenjun ellen győzött.

Pia Cramling előnyének birtokában túlzottan is erőszakoskodva játszott, Anna Muzicsuk minőségáldozattal hárította a fenyegetéseket, a sok gyalog pedig masírozott előre. A svéd világklasszis nem roppant össze, a 10 perces szünetben rendezte sorait. Két 10-10 perces parti volt a további műsor, és Pia világossal megnyerte az első összecsapást, majd remivel jutott az elődöntőbe.

A negyeddöntő rájátszásának eredményei:
Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Humpy Koneru (indiai, 2581) 2,5 – 1,5 (1 – 0, 0 – 1, döntetlen, 1 – 0)
Natalija Pogonyina (orosz, 2456) – Zhao Xue (kínai, 2527) 2,5 – 1,5 (0 – 1, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen)
Pia Cramling (svéd, 2495) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2552) 3,5 – 2,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 0 – 1, 1 – 0, döntetlen)

Az elődöntő párosítása:
Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) – Dronavalli Harika (indiai, 2492)
Pia Cramling (svéd, 2495) – Natalija Pogonyina (orosz, 2456)

Verőci Zsuzsa