Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand elsőségével ért véget a London Chess Classic 2014 szuperverseny. A torna utolsó fordulójában Anand sötéttel nyert az angol Michael Adams ellen, ez döntött a javára. Holtversenyes társai, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a holland Anish Giri világossal tudott egy-egy partit nyerni. Az olasz Fabiano Caruana minőségáldozattal próbált esélyt teremteni, az amerikai Hikaru Nakamura aktív bástyáival jól védekezett.

r4-06

A világbajnoki döntő elvesztése után Viswanathan Anand a londoni első hellyel vigasztalódhatott. Kivárta esélyét, a két veresége után megingó Michael Adams elleni nyeréssel a győztesnek járó trófeát vehette át. A spanyol megnyitás berlini változata Adams hathatós segítségének is köszönhetően jó szolgálatot tett, Vishy vezérszárnyi gyalogtöbbletét érvényesíteni tudta.

A holtversenyben vezető Anish Giri és Vlagyimir Kramnyik egymás ellen küzdött meg. Az orosz exvilágbajnok a katalán megnyitású partiban átvette a kezdeményezést, de a 20 éves holland sakkozó védővonalát nem tudta áttörni.

Fabiano Caruanamindent megpróbált, hogy kicsikarja a győzelmet, minőséget is áldozott Hikaru Nakamurávalvívott csatájában. Az amerikai nagymester aktív bástyáival sikerrel akadályozta meg, hogy a világos szabadgyalogok igazán veszélyesek legyenek.

Aligha várhattuk, hogy az ötfordulós tornán sok lesz az eldőlt játszma, Adams főszerepelővé vált az első fordulóban Caruana elleni győzelmével, majd a három vereségével. A holtversenyt Anand javára az döntötte el, hogy sötéttel győzte le, az angol nagymestert, Kramnyik világossal Nakamurát, ahogy Giri is világossal szerezte meg egyetlen győzelmét, Adams volt az „áldozata”.

Az utolsó forduló eredményei:
Michael Adams (angol, 2745) – Viswanathan Anand (indiai, 2793) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 36)
Fabiano Caruana (olasz, 2829) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2775) döntetlen (Spanyol megnyitás, 81)
Anish Giri (holland, 2768) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2769) döntetlen (Katalán megnyitás, 60)

A verseny végeredménye:
1-2. Vlagyimir Kramnyik és Anish Giri 7 pont
4. Hikaru Nakamura 6
5-6. Michael Adams és Fabiano Caruana 4

A teljesítmények performance-pontszámai:
Anand 2849, Kramnyik 2854, Giri 2854, Nakamura 2781, Adams 2638, Caruana 2698

Az Élő-pontszámok változásai:
Anand +3,9, Kramnyik + 5,9, Giri + 5,9, Nakamura +0,5, Adams – 7,1, Caruana – 9,1

Verőci Zsuzsa