A St. Louisban zajló négyjátszmás párosmérkőzés második partiját az örmény Levon Aronjan 50 lépésben megnyerte az amerikai Hikaru Nakamura ellen, győzelmével kiegyenlített. A katalán megnyitású partiban Nakamura időzavarban hibázott, az érdekes végjátékban Aronjan futója erősebb volt, mint ellenfele huszárja. A 100 ezer dollár összdíjazású párharcban a négy klasszikus gondolkodási idejű összecsapás mellett még 16 villámpartit is vív egymással a világranglistán negyedik Aronjan és a kilencedik Nakamura.

banner02

Érdekes végjátékban dőlt el a háromszoros olimpiai bajnok Levon Aronjan javára a párharc második játszmája. A katalán megnyitású partiban az amerikaiak első számú sakkozója, Hikaru Nakamura a 13. lépésben eltért az idei világbajnok-jelölti versenyen látott Kramnyik-Anand összecsapásban látott folytatástól, vezérét a vezérszárnyon tartotta.

A vezércserét követően egyenlő volt az állás, Nakamura azonban kissé bizonytalanná vált, időzavarba került, a kritikus pillanatban kevés ideje volt, hogy pontosan számoljon. Aronjan vezérszárnyi gyalogtöbblete erős futójának támogatásával gondokat okozott az amerikai sakkozónak. A 38. lépésben döntő hibát követett el, elmulasztotta a gyalogcserét, s ez végzetes volt.

A második játszma eredménye:
Levon Aronjan (örmény, 2797) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2767) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 50)

A párosmérkőzés állása:
Hikaru Nakamura – Levon Aronjan 1 -1 (1 – 0, 0 – 1)

Verőci Zsuzsa