St. Louisban az amerikai Hikaru Nakamura világossal legyőzte az örmény Levon Aronjant a négyjátszmás párosmérkőzés első partijában. A 100 ezer dollár összdíjazású párharcban a négy klasszikus gondolkodási idejű összecsapás mellett még 16 villámpartit is vív egymással a világranglistán negyedik Aronjan és a kilencedik Nakamura.

banner02

Az első számú amerikai nagymester, a háromszoros bajnok Hikaru Nakamura több mint egy évvel ezelőtt győzte le utoljára a háromszoros örmény olimpiai bajnokot, Levon Aronjant, aki oly sokáig a világranglista második helyezettje volt. Tavaly a Sinquefield Cup szuperverseny első fordulójában kényszerítette megadásra riválisát, de azóta Aronjan négyszer is Visszavágott, összesítésben 8-4-re vezetett 8 döntetlen mellett.

A kiemelkedő díjazású párharc első partijában Nakamura vezette a világos bábukat, a Nimzoindiai védelmű partiban a kiemelkedő teoretikusnak számító Aronjannal szemben mellékvarit vetett be. A nyitásból az örmény sakkozó kedvező állással jött ki, de a centrumban rosszul végrehajtott cserék után átengedte a kezdeményezést. A különböző színű futók mellett Nakamura fokozhatta az f7 gyalogra nehezedő nyomást, Aronhan passzív védekezése még segítette is világos akcióját. A királyszárnyi gyalogok elhullottak, sötét királya is bajba került.

A párharc első játszmájának eredménye:
Hikaru Nakamura (amerikai, 2767) – Levon Aronjan (örmény, 2797) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 48)

Verőci Zsuzsa