A világbajnoki döntő kilencedik játszmája a spanyol megnyitás berlini változatában csak 20 lépésig tartott. A világossal játszó Magnus Carlsen belátta, hogy kihívója, az exvilágbajnok Viswanathan Anand jól előkészített folytatásával szemben nem tud előnyt elérni, lépésismétléssel ért véget a parti. A norvég világbajnok a döntetlennel megőrizte egypontos előnyét, 5-4-es vezetése mellett várhatja a pénteki tízedik összecsapást, Anand a világos bábukat vezetheti majd.

banner_neu

Szocsiban a szerdai pihenőnap után ma folytatódott a 12 játszmásra tervezett világbajnoki döntő. A kilencedik partiban a címvédő, a párharcban egypontos előnnyel vezető Magnus Carlsen vezette a világos bábukat, és tért el a döntő hetedik játszmájában látott folytatástól. A spanyol megnyitás berlini változatában ezúttal a kihívó, Viswanathan Anand szolgált némi meglepetéssel, a villámgyorsan lehúzott nyitás után Magnus a 13 lépésén közel 14 percet gondolkodott.

Az indiai exvilágbajnokot nem érte váratlanul a döntése, némi tépelődés után reagált, és Magnus belátta, hogy előnyt nem tud kicsiholni, a lépésismétléses döntetlennel megőrizte egypontos előnyét. Anand a menetrend szerint a hátralevő három partiból még kétszer világossal játszhat, a végső győzelemhez 6,5 pont szükséges az egymillió eurós összdíjazású döntőn. Fokozott jelentősége van a pénteki összecsapásnak, sikerül-e a nyitásban Anandnak a nyitásban meglepnie-e Carlsent?

Világbajnoki döntő:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Viswanathan Anand (indiai, 2792) 5 – 4

Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 35)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen 1 – 0 (Vezércsel, 34)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezérindiai védelem, 39)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand 1 – 0 (Szicíliai védelem, 38)
Magnus Carlsen – Viswanathan Anand döntetlen (Spanyol megnyitás, 122)
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Vezércsel, 41)
Magnus Carlsen – Viwanathan Anand döntetlen (Spanyol magnyitás, 20)

Verőci Zsuzsa