A Taskentben zajló Grand Prix-verseny hetedik fordulójában a két éllovas, az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Dmitrij Andrejkin is remizett. Nakamura az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval osztozott meg a ponton, Andrejkin honfitársával, Dmitrij Jakovenkóval kötött békét. Megszerezte első győzelmét a rajtlistát vezető olasz Fabiano Caruana, a bakui GP-torna holtversenyes győztese, az izraeli Borisz Gelfand harmadszor szenvedett vereséget. Két vesztés után javított az orosz Szergej Karjakin, a játszmáig még veretlen, hatszor remiző holland Anish Girit kényszerítette megadásra. Döntetlen született az azeri házirangadón, Tejmur Radzsabov és Sahriyar Mamedgyarov partijában. A francia Maxime Vachier-Lagrave nyerőesélyt szalasztott el a grúz Baadur Zsobavával szemben.

banner_tashkent2014

A holtversenyes éllovasok, az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Dmitrij Andrejkin döntetlenekkel is megőrizték félpontos előnyüket a hármas üldözőboly előtt. Nakamura a új kedvenc nyitásában, a holland védelemben remizett az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval. Az orosz párbajban Andrejkin gond nélkül érte le a döntetlent Dmitrij Jakovenkóval szemben.

_DSC0266

A hetedik játéknapon szerezte meg első győzelmét a világranglistán második, a rajtlistát vezető olasz Fabiano Caruana. A bakui GP-n holtversenyben végzett az első helyen az izraeli Borisz Gelfand társaságában. Az azeri fővárosban különösen Gelfand remekelt, Taskentben a torna doyenje sokat hibázik, harmadik vereségét szenvedte el. Egyenlő esélyű állást rontott el, taktikai csapást is elnézett, a hetedik soron „garázdálkodó” bástya döntő szerepet játszott Caruana sikerében.

Két egymást követő vereség után nyert az orosz Szergej Karjakin. A szicíliai védelem egyik mellékváltozatával meglepte a holland Anish Girit, de a még nagyobb előnyt elérő tisztáldozatos változatra már nem vállalkozott. A játszmáig még veretlen Giri hathatós segítséget nyújtott Karajakinnak, hogy visszakapaszkodjon ötven százalékra.

A kettős győzelemmel rajtoló, majd megtorpanó francia Maxime Vachier-Lagrave nagy esélyt szalasztott el. A grúz Baadur Zsobava a Caro-Kann védelmű partiban eredeti folytatással próbálkozott, de hátrányba keveredett. Vachier-Lagrave többször is nem a legjobb lépést húzta, meglepő volt, hogy a bonyolult pozícióban tisztelőnnyel maga kínálta a döntetlent.

Aligha okozott meglepetést, hogy a az azeri házirangadó is pontosztozkodással zárult. Sahriyar Mamedgyarov holtversenyben a harmadik, Tejmur Radzsabov hetedszer remizett.

A 7. forduló eredményei:
Fabiano Caruana (olasz, 2844) – Borisz Gelfand (izraeli, 2748) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 35)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) döntetlen (Holland védelem, 36)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) döntetlen (Vezércsel, 31)
Szergej Karjakin (orosz, 2767) – Anish Giri (holland, 2768) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 42(
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2747) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) döntetlen (Vezércsel, 31)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) – Baadur Zsobava (grúz, 2717) döntetlen (Caro-Kann védelem,

A verseny állása:
1-2. Dmitrij Andrejkin és Hikaru Nakamura 4,5 pont
3-5. Baadur Zsobava, Maxime Vachier-Lagrave és Sahriyar Mamedgyarov 4
6-9. Szergej Karjakin, Dmitrij Jakovenko, Fabiano Caruana és Tejmur Radzsabov 3,5
10. Anish Giri 3
11-12. Rusztam Kaszimdzsanov és Borisz Gelfand 2

A 8. forduló párosítása:
Borisz Gelfand – Baadur Zsobava
Dmitrij Andrejkin – Maxime Vachier-Lagrave
Anish Giri – Dmitrij Jakovenko
Sahriyar Mamedgyarov – Szergej Karjakin
Hikaru Nakamura – Tejmur Radzsabov
Fabiano Caruana – Rusztam Kaszimdzsanov

Verőci Zsuzsa