A taskenti GP negyedik fordulójában hat döntetlen született. A félpontos előnnyel vezető francia Maxime Vachier-Lagrave az orosz Szergej Karjakinnal remizett, gyalogelőnye a különböző színű futók miatt kevés volt a győzelem megszerzésére. A holland Anish Giri az olasz Fabiano Caruanával osztozott meg a ponton. Megnyitáselméleti szempontból érdekes csatát vívott az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az amerikai Hikaru Nakamura, a grúz Baadur Zsobava és az azeri Tejmur Radzsabov. Az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Dmitrij Jakovenko partija békésen alakult, az orosz Dmitrij Andrejkin és az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov villámgyorsan lépést ismételt. A szombati pihenőnap után vasárnap játsszák az ötödik fordulót.

_DSC0616

A viadal negyedik játéknapján mind a hat parti döntetlennel végződött, négy játszma elméleti párbajt hozott, kettőben békés remik születtek. Szergej Karjakin úgy ítélte meg, hogy a vezérindiai védelmű partiban Maxime Vachier-Lagrave ellen a gyalogáldozat adja a legjobb esélyt, a különböző színű futók mellett védőállást épített ki. Mindketten elégedettek voltak a remivel, Vachier-Lagrave megőrizte félpontos előnyét, míg Karjakin három sötéttel játszott partiból elért + 1-gyel hármas holtversenyben a második helyen várhatja a vasárnapi folytatást.

_DSC0615

Érdekes küzdelmet vívott Sahriyar Mamedgyarov és Hikaru Nakamura. Az azeri nagymester a 13. lépésben újított, a taktikai adok-kapok végén kihagyta az esélyes folytatást, majd minőségáldozattal próbálkozott, az amerikai sakkozó jobban játszhatott volna, a bonyodalmak remire oldódtak.

A Grünfeld védelmet kedvelők Baadur Zsobava és Tejmur Radzsabov csatáját figyelhették fokozott érdeklődéssel, a taktikai motívumokkal is fűszerezett összecsapás is pontosztozkodással ért véget.

A 20 esztendős Anish Giri egy kicsit megszorongatta Fabiano Caruanát. A világranglistán második olasz nagymester még mindig nyeretlen, harmadik döntetlenét könyvelhette el, Vachier-Lagrave az első körben pedig legyőzte őt.

A torna doyenjét, Borisz Gelfandot láthatóan megviselte tegnapi veresége, békés mederben zajlott Dmitrij Jakovenko elleni partija. Nagymesteri szalonremit láttunk Dmitrij Andrejkin és Rusztam Kaszimdzsanov játszmájában.

A 4. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2748) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2747) döntetlen (Vezércsel, 31)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) – Szergej Karjakin (orosz, 2767) döntetlen (Vezérindiai védelem, 51)
Baadur Zsobava (grúz, 2717) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) döntetlen (Grünfeld védelem, 40)
Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) – Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) döntetlen (Vezércsel, 22)
Anish Giri (holland, 2768) – Fabiano Caruana (olasz, 2844) döntetlen (Katalán megnyitás, 34)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) döntetlen (Félszláv védelem, 34)

A verseny állása:
1.Maxime Vachier-Lagrave 3 pont
2-4. Hikaru Nakamura, Szergej Karjakin és Dmitrij Andrejkin 2,5
5-8. Sahriyar Mamedgyarov, Baadur Zsobava, Tejmur Radzsabov és Anish Giri 2
9-11. Fabiano Caruana, Borisz Gelfand, Dmitrij Jakovenko 1,5
12. Rusztam Kaszimdzsanov 1

A vasárnapi 5. forduló párosítása:
Hikaru Nakamura – Borisz Gelfand
Fabiano Caruana – Sahriyar Mamedgyarov
Rusztam Kaszimdzsanov – Anish Giri
Tejmur Radzsabov – Dmitrij Andrejkin
Szergej Karjakin – Baadur Zsobava
Dmitrij Andrejkin – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa