A Taskentben zajló Grand Prix-verseny harmadik fordulójában a félpontos előnnyel vezető francia Maxime Vachier-Lagrave sötéttel remizett az azeri Tejmur Radzsabovval. Három játszma végződött döntéssel. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov a nagyot hibázó izraeli Borisz Gelfand ellen nyert. Az orosz Szergej Karjakin honfitársát, Dmitrij Jakovenkót győzte le. A grúz Baadur Zsobava az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot kényszerítette megadásra. Az olasz Fabiano Caruana nem bírt az orosz Dmitrij Andrejkinnel. Az amerikai Hikaru Nakamura jobb állását nem tudta győzelemig fokozni a holland Anish Giri elleni küzdelmében.

_DSC0469

A kettős győzelemmel rajtoló Maxime Vachier-Lagrave harmadik partijában a szicíliai védelem Najdorf-változatában megnyitáselméleti párbajt is vívott Tejmur Radzsabovval. A hosszú elméleti változatban a vezércserével kicsit rosszabb végjátékot vállalt, de állása tartható volt, a döntetlennel megőrizte félpontos előnyét.

A francia nagymester mögött hárman állnak + 1-gyel, Hikaru Nakamura és Dmitrij Andrejkin mellé felzárkózott Szergej Karjakin, aki honfitársát, Dmitrij Jakovenkót győzte le. Karjakin gyalogot nyert, kihasználva ellenfele gyengébb védekezését anyagi előnyét viszonylag könnyen érvényesítette, szabadgyalogjának előrenyomulása eldöntötte a pont sorsát.

_DSC0454

A rajtlistát vezető, a bakui GP-verseny holtversenyes győztese, a GP-sorozat első számú esélyesének tartott Fabiano Caruana nem tudott visszavágni az azeri fővárosban Andrejkintől elszenvedett vereségéért. A spanyol megnyitás berlini változatában nem tudta ledönteni a „falat”, Andrejkin kisebb időzavara ellenére is gond nélkül érte el a célul kitűzött döntetlent.

Hikaru Nakamura kedvező állást játszhatott Anish Girivel szemben. A legfiatalabb résztvevő passzív védekezésre rendezkedett be, Nakamura nem talált fogást pozícióján, bár hosszasan próbálkozott…

mamedgyarovgelfand_4106

A játszmát követő sajtótájékoztatón Borisz Gelfand végtelenül elkeseredve kommentálta Sahriyar Mamedgyarov elleni játszmáját. A torna doyenje kicsit rosszabb állásából kikeveredve már zsebében érezhette a fél pontot, amikor fatális hibával elvesztette a partit. Mamedgyarov szabadgyalogjai eldöntötték a parti sorsát.

A hazai pályán játszó Rusztam Kszimdzsanov második vereségét szenvedte el, Baadur Zsobava megőrizte gyalogelőnyét, kihasználva az üzbég sakkozó elhibázott gyalograblását, döntő anyagi előnyt szerzett.

A 3. forduló eredményei:
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) – Borisz Gelfand (izraeli, 2748) 1 – 0 (Királyindai védelem, 57)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Anish Giri (holland, 2768) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 79)
Fabiano Caruana (olasz, 2844) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) döntetlen (Spanyol megnyitás, 44)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) – Baadur Zsobava (grúz, 2717) 0 – 1 (Francia védelem, 33)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)
Szergej Karjakin (orosz, 2767) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2747) 1 – 0 (Fianchetto, 35)

A verseny állása:
1.Maxime Vachier-Lagrave 2,5 pont
2-4. Hikaru Nakamura, Dmitrij Andrejkin és Szergej Karjakin 2
5-8. Sahriyar Mamedgyarov, Baadur Zsobava, Tejmur Radzsabov és Anish Giri 1,5
9-11. Fabiano Caruana, Borisz Gelfand, Dmitrij Jakovenko 1
12. Rusztam Kaszimdzsanov 0,5

A 4. forduló párosítása:
Borisz Gelfand – Dmitrij Jakovenko
Maxime Vachier-Lagrave – Szergej Karjakin
Baadur Zsobava – Tejmur Radzsabov
Dmitrij Andrejkin – Rusztam Kaszimdzsanov
Anish Giri – Fabiano Caruana
Sahriyar Mamedgyarov – Hikaru Nakamura

Verőci Zsuzsa