Taskentben meglepetéssel kezdődött a GP-verseny. A rajtlistát vezető, a világranglistán második olasz Fabiano Caruana világossal játszva kapott ki, a francia Maxime Vachier-Lagrave a szicíliai védelmű partiban remekül használta ki a felkínált lehetőséget. Az amerikai Hikaru Nakamura könnyű győzelemmel rajtolt, míg az orosz Dmitrij Andrejkin gyaloghátrányos pozícióját nyerte meg a sokat hibázó azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen. Döntetlennel zárult a generációk csatája, a holland Anish Giri és az izraeli Borisz Gelfand küzdelme. Pontosztozkodás született az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és az orosz Dmitrij Jakovenko játszmájában, nem bírt egymással az azeri Tejmur Radzsabov és az orosz Szergej Karjakin.

_DSC0168

Az üzbég fővárosban a bakui Grand Prix-verseny holtversenyes győztese, a taskenti tornán is a rajtlistát vezető Fabiano Caruana vereséggel rajtolt. Az olasz nagymester a szicíliai védelem Najdorf-változatában túlbecsülte állása kínálta lehetőségeit, a francia Maxime Vachier-Lagrave kitűnően élt a felkínált eséllyel. A különböző színű futók mellett királyszárnyi szabadgyalogjai feltartóztathatatlanul robogtak előre.

_DSC0167

Az első játéknapon még két győzelem született. Az amerikai Hikaru Nakamura könnyű győzelmet aratott, a grúz Baadur Zsobava extravagáns játéka nem vált be.

Az orosz Dmitrij Jakovenko a parti közben aligha gondolhatott arra, hogy az azeri Sahriyar Mamedgyarov gyaloghátrányos állását vesztésre rontja. A bástyavégjátékban azonban Mamegyarov sokat hibázott.

_DSC0216

Pontosztozkodás született a generációs párharcban, a torna doyenje, a 46 éves Borisz Gelfand sötéttel kiharcolta a döntetlent a viadal legfiatalabb résztvevője, a 20 esztendős holland Ansh Girivel szemben, akitől a tromsői sakkolimpián vereséget szenvedett.

A hazai pályán játszó Rusztam Kaszimdzsanov az orosz Dmitrij Jakovenkóval remizett, az azeri Tejmur Radzsabov az orosz Szergej Karjakinnal osztozott meg a ponton.

Az első forduló eredményei:
Anish Giri (holland, 2768) – Borisz Gelfand (izraeli, 2748) döntetlen (Benoni védelem, 39)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2764) – Dmitrij Andrejkin (orosz, 2722) 0 – 1 (Félszláv védelem, 51)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2764) – Baadur Zsobava (grúz, 2717) 1 – 0 (Bogoindiai védelem, 34)
Fabiano Caruana (olasz, 2844) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 51)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2706) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2747) döntetlen (Spanyol megnyitás, 61)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2726) – Szergej Karjakin (orosz, 2767) döntetlen (Négyeshuszárjáték, 45)

A 2. forduló párosítása:
Borisz Gelfand – Szergej Karjakin
Dmitrij Jakovenko – Tejmur Radzsabov
Maxime Vachier-Lagrave – Rusztam Kaszimdzsanov
Baadur Zsobava – Fabiano Caruana
Dmitrij Andrejkin – Hikaru Nakamura
Anish Giri – Sahriyar Mamedgyarov

Verőci Zsuzsa