Novy Borban nagy izgalmak, kölcsönös kihagyások, elpuskázott nyerőesélyek után örökös sakkal döntetlennel ért véget Rapport Richárd és Viktor Laznicka hatjátszmás páros mérkőzésének negyedik partija. A cseh sakkozó gyalogot áldozott, ellenesélyhez jutott. Súlyos időzavarban szerencsére kihagyta a nyerést, de nagymesterünk sem vette észre, hogy hibáját a mérkőzés megnyerését jelentő bástyasakkal büntetheti. A döntetlennel Rapport Richárd 3-1-re vezet, az ötödik összecsapásra szombaton kerül sor.

rapportlaznicka4_3966

A sakkot szeretők és értők alighanem nagy érdeklődéssel figyelték Rapport Richárd és Viktor Laznicka párharcának negyedik partiját. Az összecsapás rendkívül fordulatos csatát hozott, a sok taktikai lehetőséget nyújtó állásban mindketten többször is hibáztak, nyerést hagytak ki. Az idő szorításában is Viktor Laznicka komoly fenyegetéseket hozott létre, a világos mezők, az alapsor gyengesége, majd a veszélyes kötés adott számára esélyt, hogy csökkentse kétpontos hátrányát. Fonalas nyerést szalasztott el.

rapportlaznicka4_3967

A gondok közepette Ricsi is időzavarba került, ezzel magyarázható, hogy az időkontroll utolsó lépésénél nem használta ki Laznicka újabb hibáját, nyerést hagyott ki, majd ellenfele újabb bakiját sem büntette meg, örökös sakkal ért véget a rendkívül izgalmas ütközet.

A párosmérkőzés állása:
Rapport Richárd (magyar, 2713) – Viktor Laznicka (cseh, 2675) 3 – 1
Viktor Laznicka – Rapport Richárd 0 – 1 (Angol megnyitás, 24)
Rapport Richárd – Viktor Laznicka döntetlen (Caro-Kann védelem, 45)
Viktor Laznicka – Rapport Richárd 0 – 1 (Királyindiai védelem, 36)
Rapport Richárd – Viktor Laznicka döntetlen (Caro-Kann védelem, 51

Verőci Zsuzsa