A mai nap jól sikerült az élen lévő versenyzőink számára, akik megtartották nagyon jó pozíciójukat!

8 éves csoport:
Karaivanova Petya (0 ) – Gaál Zsóka (1246): 0-1! Nagyon fontos győzelem a rivális bolgár lány ellen!
Zsóka a Pirc védelmű játszmában, ügyesen futópárt szerzett, az ellentétes oldalú sáncolás után kialakult középjátékban elképesztően bonyolult állás volt kölcsönös esélyekkel, ahol mindkét játékos élesen támadta az ellenfél királyállását. Az ellenfél optimista kettős minőségáldozatot hozott, ami nem volt jó, így Zsóka higgadtan leszerelte világos próbálkozásait és biztosan begyűjtötte a pontot!
Zsóka nagyon jól játszik , és másfél pont előnnyel vezeti a lányok versenyét!!!

Bodó Boglárka ( 0 ) – Kocausta Sile ( 0 ): 1-0
Bogi a megnyitásban sajnos hibázott, és tiszthátrányba került, viszont az ellenfél királya támadható lett. Az ellenfél is pontatlanul játszotta a középjátékot, és Bogi ügyesen játszva megfordította a játékot, és a végjátékban már gyalogelőnye volt, amit később matt támadással nyert meg.

10 éves csoport:
Persányi Barnabás 1737 – Ciccoli Theo 1878: 0,5-0,5 Fontos döntetlen volt !
Barnabás a Szicíliai védelem ellen a Fb5 változatot játszotta. A bonyolult középjátékban huszárja volt az ellenfél futójával szemben, kölcsönös esélyek után, időzavarban korrekt döntetlen született, így Barnabás a második helyről, nagyon jó esélyekkel várhatja a folytatást.

Plugaru Rares 1619 – Rónai Ákos 1702: 1-0 Fájó vereség, Ákos a játszma végén a bástyavégjátékban remit tarthatott volna!
Ákos a Pirc védelmet játszotta sötéttel, a középjátékban gyaloghátránya lett, de mivel futópárja volt, esélyesnek tartottuk legalább remire. Az egy gyaloghátrányos bástyavégjáték egész könnyen elméleti döntetlen állásra menthető lett volna (47.- Bf3-al), sajnos Ákos itt kicsit kapkodott és később elvesztette a végjátékot.
Azt gondolom, Ákos az utolsó fordulókban megmutatja, hogy ennél sokkal jobban is tud sakkozni!

Demeter Dorina 1467 – Aalto Patrik ( 0 ): 0-1
Dorina a Szicíliai Sárkány változat ellen éles támadó felépítést választott királyszárnyi gyalogrohammal. A bonyolult középjátékban jó lett volna hosszúsánccal folytatni a játékot nagyon jó esélyekkel, sajnos Dorina 16. b4 lépésével hibázott, amiből 2 gyaloghátrányos végjátéka maradt. Izgalmas volt így is a játszma befejezése, mivel az ellenfél időzavarában nehezen hozta játékba passzív bástyáit, de sajnos végül hiába küzdött nagyot Dorina, a 4 órás csatában alul maradt finn ellenfelével szemben.
Reméljük Dorina az utolsó három fordulóban, nagy hajrával sokat javít mostani helyezésén!

12 éves csoport:
Vanczák Tamás 1839 – Tomczak Marta 1293: 1-0 Biztos győzelem.
Tamás a Szicíliai védelem ellen az éles, gyalogáldozatos b4-es cseljátékot választotta, alacsonyabb értékszámú ellenfele hamar eltévedt a középjáték bonyodalmaiban. Tamás több nyerő folytatás közül a biztosnak látszó minőség előnyős lebonyolítást választotta, és igaza is volt, bonyodalmak nélkül megnyerte a játszmát!
Tamás második helyen áll, és játékát látva esélyes, hogy mindenképp a dobogón végezzen a verseny végén!

Simkunaite Gabija 1442 – Gömböcz Zsófia 1633: 0-1 ! Fontos győzelem Zsófiának!
Zsófia a francia védelmet választotta sötéttel. Összetolt gyalogláncok alakultak ki, így zárt centrum mellett próbált világos szárnyi gyalogrohamot indítani az ellenfél, amit pontatlanul játszott. Zsófia ügyesen kihasználta a világos királyállás gyengeségeit, és 2 gyalogelőnyt, majd hamarosan játszmát nyert!
Zsófia 4-6 helyen áll a lányok versenyében, ügyes játékkal akár még dobóra is állhat egy nagyon jó hajrával!

Remélem holnap is nagyrészt jó hírekkel szolgálhatok, szép az élet Kouty nad Desnou-ban!

Kosztolánczi Gyula