Szegeden Lékó Péter és a kínai Li Chao párharcának ötödik partija a 97. lépésben ért véget döntetlennel. Li Chao az angol megnyitású játszmában igen eredeti változatot játszott meg, nagymesterünk jól reagált, elfogadva a gyalogáldozatot kecsegtető pozícióhoz jutott. A végjátékban mindketten időzavarral küszködtek, kölcsönösen esélyt szalasztottak el, a nagyobb nyerőesélyt Lékó hagyta ki. A remivel Li Chao 3,5-1,5-re vezet a befejező összecsapás előtt, így már megnyerte a meccset, Lékó Péter világossal játszva szépíthet.

DSCN1278

A játszmát követő értékeléskor Lékó Péter dicsérte Li Chaot, hogy világossal nem akarta színtelen változatot megjátszva bebiztosítani a párharc megnyerését, hanem lehetőséget kínált nagymesterünknek, hogy minél jobban készüljön a Világkupára. Dr. Solymos László, Szeged alpolgármestere tette meg a kezdőlépést, nem lepődtünk meg, hogy Li Chao harmadszor is a c4 lépést „súgta meg”. Eredetien kezelte az angol megnyitást, a korábbi partik tanulsága hatott Péterre, fölöslegesen nem gondolkodott, gyorsabban választott a lépésjelöltek között.

Li Chao gyalogot áldozott, számítógépe és az elemző modul elegendő ellenértéket jósolt, Péter a masina lecserélésére biztatta. Nagymesterünk bosszankodott, hogy engedélyezte a vezércserét, a gyalogelőnyös állásban csak két eredményt tudtunk elképzelni: érvényesül a gyalogelőny, vagy Li Chao kiharcolja a döntetlent. A partit az interneten kommentáló ezüstérmes olimpikonunk, Balogh Csaba sem gondolta, hogy milyen kalandok várnak a küzdő felekre.

A bonyolult végjátékban mindketten időzavarba kerültek, a lépésenként kapott 30-30 másodpercekből éltek. Péter kis híján mattot kapott, majd Li Chao nem találta meg az esélyt adó folytatást. Hibáját sajnos Péter nem használta ki, látszólag könnyű nyerést hagyott ki, csak oly könnyű kívülről észrevenni a jó lépést. A csata elméleti döntetlen végjátékban ért véget.

A páros mérkőzés ötödik játszmájának eredménye:
Li Chao (kínai, 2748) – Lékó Péter (magyar, 2714) döntetlen (Angol megnyitás, 97)

A párharc állása:
Li Chao – Lékó Péter 3,5 – 1,5 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen)

Verőci Zsuzsa