A Sparkassen Chess Meeting 2015 szuperverseny negyedik fordulójában az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a német Georg Meier ellen nyert. A győzelemmel Kramnyik befogta az orosz Jan Nepomnjacsijjal remiző német Liviu-Dieter Nisipeanut. Az amerikai Fabiano Caruana a német Arkadij Naiditsch legyőzésével félpontos hátrányban követi a vezető duót. Örökös sakkal ért véget a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és az amerikai Wesley So játszmája. A pénteki ötödik játéknapon Kramnyik és Caruana egymással csatázik majd.

Meier-Kramnik

A dortmundi hagyományos szuperversenyen az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik az első fordulóban elszenvedett veresége után mesterhármassal holtversenyben az élen várhatja az amerikai Fabiano Caruana elleni rangadót. Kramnyik spanyol megnyitású partiban nyert a német Georg Meierrel szemben. A középjátékot Meier kis előnnyel játszhatta, időzavarban érdekes lebonyolítást hagyott figyelmen kívül. Időkontroll után minőséghátránya volt, a tízszeres dortmundi győztes Kramnyik elkerülte a lépésismétléses döntetlent, erőfeszítéseit a német sakkozó hibáinak köszönhetően siker koronázta.

Caruana%20-%20Naiditsch

Fontos győzelmet aratott a címvédőként játszó amerikai Fabiano Caruana. A német Arkadij Naiditsch a katalán megnyitású partiban a sorozatos cseréket követően hátrányos végjátékba került, azonnal vesztőt húzva ellenállás nélkül adta meg magát.

Pontosztozkodással zárult az orosz Jan Nepomnjacsij és a német Liviu-Dieter Nisipeanu küzdelme. A Caro-Kann védelmű játszmában az orosz sakkozó gyalogelőnyt szerzett, de ezt bástyavégjátékban a várakozásnak megfelelően nem tudta értékesíteni.

Örökös sakkal ért véget a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és az amerikai Wesley So Caro-Kann védelmű összecsapása. Hou kis előnyét taktikai elnézéssel kiengedte.

A 4. forduló eredményei:
Fabiano Caruana (amerikai, 2805) – Arkadij Naiditsch (német, 2722) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 41)
Hou Ji-fan (kínai, 2676) – Wesley So (amerikai, 2778) döntetlen (Caro-Kann védelem, 40)
Jan Nepomnjacsij (orosz, 2720) – Liviu-Dieter Nisipeanu (német, 2654) döntetlen (Caro-Kann védelem, 75)
Georg Meier (német, 2654) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 54)

A verseny állása:
1-2. Liviu-Dieter Nisipeanu és Vlagyimir Kramnyik 3 pont
3. Fabiano Caruana 2,5
4. Arkadij Naiditsch és 2
5-7. Wesley So, Hou Ji-fan és Jan Nepomnjacsij 1,5
8. Georg Meier 1

A pénteki 5. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyk – Fabiano Caruana
Liviu-Dieter Nisipeanu – Georg Meier
Wesley So – Jan Nepomnjacsij
Arkadij Naiditsch – Hou Ji-fan

Verőci Zsuzsa

Fotók: Dagobert Kohlmeyer www.sparkassen-chess-meeting.de/2015/