A monacói Grand Prix-verseny harmadik fordulójában a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan nehéz küzdelemben győzte le az orosz Natalija Pogonyinát. Az indiai Humpy Koneru kiskombinációval nyert a francia Almira Szkripcsenko ellen. A svéd Pia Cramling a királyállását súlyosan meggyengítő bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovát büntette meg. Az olimpiai bajnoknők rangadóján az orosz Alekszandra Kosztenjuk győzött a grúz Nana Dzagnidzével szemben. Az iráni Sarasadat Khademalsharieh sötéttel remizett az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsukkal. Pontosztozkodás született az ukrán házirangadón, Natalija Zsukova és Anna Muzicsuk partijában. Humpy Koneru és Marija Muzicsuk félpontos előnnyel vezet.

europe%20echecs%20(1)

A viadal harmadik játéknapján a világossal játszók voltak eredményesebbek, három partit nyertek, míg sötéttel csak a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan tudott nyerni. Az orosz Natalija Pogonyina sokáig kedvező pozíciót játszhatott a szicíliai védelem egyik gyanús változatát megjátszó exvilágbajnoknő ellen. A d6 gyalog gyengesége miatt sötét királya középen rekedt, de Natasa időzavarban fokozatosan kiengedte előnyét. A vezérvégjátékban jó esélyekkel küzdhetett volna a döntetlenért, de elvétette a helyes folytatást, 82 lépés után feladásra kényszerült.

A győzelmek sorát az indiai Humpy Koneru nyitotta meg, a francia Almira Szkripcsenko fölöslegesen áldozott minőséget. Koneru kiskombinációval rombolta szét sötét királyállását.

A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova túlértékelte esélyeit, a svéd Pia Cramling vezérlépése romba döntötte elképzelését, a meggyengült sötét királyállás többé nem volt védhető. Pia a matt helyett „csak” minőséget nyert, de ez is bőven elegendőnek bizonyult második győzelméhez.

Tegnapi veresége után javított az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk. A grúz Nana Dzagnidze időzavarban nem használta ki remiesélyét.

Az iráni Sarasadat Khademalsharieh jó játéka a torna egyik kellemes meglepetése, a világossal játszó ukrán világbajnoknőnek, Marija Muzicsuknak nem volt igazi esélye, hogy fél pontnál többet szerezzen.

Az ukrán házirangadón Natalija Zsukova és Anna Muzicsuk megosztozott a ponton.

A 3. forduló eredményei:
Natalija Zsukova (ukrán, 2485) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2549) döntetlen (Félszláv védelem, 35)
Marija Muzicsuk (ukrán, 2528) – Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2402) döntetlen (Katalán megnyitás, 47)
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2525) – Nana Dzagnidze (grúz, 2573) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 57)
Pia Cramling (svéd, 2513) – Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2500) 1 – 0 (Vezércsel, 42)
Humpy Koneru (indiai, 2578) – Almira Szkripcsenko (francia, 2441) 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 30)
Natalija Pogonyina (orosz, 2445) – Hou Ji-fan (kínai, 2671) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 82)

A verseny állása:
1-2. Humpy Koneru és Marija Muzicsuk 2,5 pont
3-4. Hou Ji-fan és Pia Cramling
5-8. Natalija Pogonyina, Alekszandra Kosztenjuk, Sarasadat Khademalsharieh és Natalija Zsukova 1,5
9-10. Antoaneta Sztefanova és Anna Muzicsuk 1
11-12. Almira Szkripcsenko és Nana Dzagnidze 0,5

A 4. forduló párosítása:
Anna Muzicsuk – Hou Ji-fan
Almira Szkripcsenko – Natalija Pogonyina
Antoaneta Sztefanova – Humpy Koneru
Nana Dzagnidze – Pia Cramling
Sarasadat Khademalsharieh – Alekszandra Kosztenjuk
Natalija Zsukova – Marija Muzicsuk

Verőci Zsuzsa