Szokatlanul gyorsan kellett megszervezni egy visszalépés miatt a 2014/2015 évi Magyar Egyetemi – Főiskolai Sakkbajnokságot, de az ELTE – és a BEAC – sikerrel vállalkozott ennyi idő alatt is a rendezésre. Kapás Róbert és Tóth László, illetve Gyömbér Tamás főbíró segítette a rendezést.

P1510014

Az ELTE Dayka Gábor utcai nemrég felújított kollégiumának tágas termében ismét nagy létszámú és erős mezőnyt vonzott a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sakkbajnokság.

P1510017

P1510067

A mezőnyben 10 másik nemzetközi címviselő mellett ott volt Balog Imre nagymester is, és ha már elindult, meg is nyerte a versenyt. Ezzel egyben egyetemét, a Corvinust is hozzásegítette a kupa megszerzéséhez. Csapatában legeredményesebb társai Lizák Péter és Tóth Dániel voltak.

P1510111

Második a BME csapata, harmadik holtversenyben a Szent István Egyetem és a ELTE csapata lett.

Egyéniben Pataki Győző nemzetközi mester, az Eötvös József Főiskoláról lett a második, Handó Vimos FIDE mester, BME pedig a harmadik. Női bajnok Varga Klára (ELTE), második Dudás Eszter (Corvinus), harmadik Juhász Barbara (SOTE). Az első és második helyezettek nemzetközi mesterek, a harmadik helyezett FIDE mester.

Hogy ne csak a nemzetközi címviselők mehessenek haza elégedetten a verseny után kategóriadíjakat is osztottunk, a győztesek Téglás Balázs – ELTE; Komjáthy András –Kodolányi; Nagy Tamás – Szent István Egyetem és Erdélyi Ádám – Szegedi Tudományegyetem – rászolgáltak, hogy a beszámolóban megemlítsük eredményüket.

Nagyon érdekes színfolt volt, hogy a sakkozók mellett és segítségükkel – mert a mezőny nagy része közülük került ki – megrendezhettük az első magyar egyetemi és főiskolai góbajnokságot is, amelyen az egyetemi bajnoki címet legbátrabb igazi góversenyző Mihálka Bence (BME) nyerte el Komjáthy András és dr. Bognár Csaba előtt. László Laura (ELTE) a hölgyek nevében állt helyt.

Jakobetz László FIDE mester, a BEAC örökös vezető edzője, akit most tüntetnek ki az Újbuda Kiváló edzője címmel, hosszú szimultánt játszott a diákok ellen, és kilenc győzelem mellett egy ellenfele Bertók Ferenc(Győr) ért el döntetlent ellene. Különdíjat kapott a legkitartóbb ellenfélnek bizonyult Nagy József (Kiskunfélegyháza) is.

P1510088

A verseny egyben válogatónak is számított a hamarosan Belgrádban megrendezésre kerülő főiskolai összecsapásra, ahol Bulgária, Románia, Magyarország és a házigazda Szerbia csapatai mérkőznek meg érdekes környezetben, egy Dunán úszó hajón.

Versenyünket dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke nyitotta meg a főiskolai himnusz elhangzása után, az eredményhirdetésen pedig Mészáros Attila, a Magyar Sakkszövetség főtitkára adta át a díjakat. Az egyéni kupát viszont a BEAC-ban több más sportággal közösen megtartott nagyszabású gálaünnepség keretében vehették át a sakkozók és a gósok dr. Seifert Tibortól az ELTE nevében. Gósokat még soha, sakkozókat pedig nagyritkán ér ilyen kitüntetés, hogy ekkora közönség előtt kapják meg díjaikat. Méltó módon ünnepeltük meg tehát a főiskolai bajnokokat.

Budapest, 2015-03-07   – Ádám György

Címkék: